Hoe was 2020 voor…

Rie Vanduren

Dit onthoud ik van 2020
Ik heb ontzettend veel bijgeleerd over de mogelijkheden en de grenzen van het online-gebeuren. Ik heb genoten van de flexibiliteit van mensen. Ik ben nog nooit zoveel thuis geweest en daar mijn weg in gevonden. De wetenschap kwam ineens centraal staan, ook in mijn leven. Dat was ondenkbaar.
Ik heb me af en toe serieus afgevraagd of ik abnormaal ben, omdat ik al wat ik volgens de media zou moeten voelen, niet voelde. Maar gelukkig heb ik na al die levensjaren ook een intern kompas.

Het mooiste dat ik in 2020 zag
Ik woon in Oostende en vanaf de start van de lockdown zijn de zeehonden mijn buddy’s geweest. De manier waarop zij daar op het strand lagen te niksen en zich lieten bewonderen is subliem.

Deze muziek heb ik leren kennen in 2020
Jazz, en veel klassieke muziek, maar ook: Billie Eilish, ‘Everything I wanted

Het beste dat ik gelezen heb in 2020
De man met de dansende ogen’ van Sophie Dahl

Het meest hoopvolle moment van 2020
Toen een jongen die diep in mijn hart zit, kon worden ingeschreven in een school waar hij tot zijn recht kan komen en volop kan openbloeien.

In 2021 kijk ik uit naar…het moment dat ik weer heel vanzelfsprekend buiten stap, ergens iets ga drinken als ik zin heb, iemand kan omarmen, zomaar simpelweg.

Waar vind je mij in 2021?
Ergens met een groep mensen, dansen, zingen, praten, eten, … gewoon samen.

Dit mag je van Vormingplus verwachten in 2021
Vormingplus zal samen met verschillende partners een sjabloon ontwikkelen om in jouw woon- of werk- of vrijetijdsplek afscheid te nemen van mensen die overleden zijn. We willen het sterven en het afscheid nemen een mooie plek geven in onze samenleving, een plek waar we rekening houden met de verschillen in het samen-afscheid-nemen.

jan Timmerman

Dit onthoud ik van 2020
Verbazing dat door corona onze overheden nu wel opeens veel middelen hebben om de nood te lenigen.
Creativiteit en veerkracht van ontzettend veel mensen, de overtuiging dat de meeste mensen inderdaad deugen.
Dat je geen 3 reizen per jaar moet doen om zinvol te leven.
Dat afscheid nemen van een geliefd persoon ook schoon kan zijn en ook goed kan doen.

Het mooiste dat ik in 2020 zag.
‘A room with a view’, het uitzicht uit onze veranda (nieuw anno 2020), veel beter dan tv, waardoor ik niet alleen eksters, merels en houtduiven zie, maar ook af en toe een gaai, roodborstjes, kwikstaartjes, en … zelfs een eekhoorn die af en toe aan het raam komt dag zeggen. Ideale pleisterplek, na een reis door mijn kamer.

De mooiste film die ik dit jaar zag
Marriage Story’, ‘Ida’, ‘Jagten

Deze muziek heb ik leren kennen in 2020
Amina‘ van Refugees for Refugees, Ludovico Einaudi … en genoten van hoe mijn dochter mijn oude platen grijs draait.

Het beste dat ik gelezen heb in 2020
De Odyssee van Mohamed’ (Mohamed El Bachiri), ‘Habitus’ (Radna Fabias), ‘De meeste mensen deugen’ (Rutger Bregman) en ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ (Ahmet Altan)

Het meest hoopvolle moment van 2020
De verkiezingsuitslag in de VS verwachting dat de politiek in de VS iets saaier wordt en de hoop dat VS zich weer inschrijft in klimaatakkoorden, en toch, en toch, dat corona burgers en politici overtuigt dat het beter is dat we minder consumeren, produceren, en zorgzamer met mensen en de aarde omgaan…

In 2021 kijk ik uit naar
Dat mildheid in de plaats komt van polarisatie. Dat winst het moet afleggen tegen duurzaamheid en solidariteit. Dat we met zijn allen vertragen en dat less eindelijk more is.

Waar vind je mij in 2021?
Dat zal ik je weten te zeggen op 31 december 21.

Ook Merijn en Caroline beantwoordden deze vragen! Klik hier voor de post!

Advertentie

Een gedachte over “Hoe was 2020 voor…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s